Ik ben

Paul
Ossewold

digitaal adviseur en bruggenbouwer voor het onderwijs.

Prettig kennis te maken

Van onderwijzer naar CIO van een internationaal bedrijf tot zelfstandig adviseur voor grote IT-verandertrajecten binnen het onderwijs: zo ziet mijn reis van de afgelopen jaren eruit. Met KENNIS van zaken, PASSIE voor digitalisering en focus op GROEI vervul ik rollen als bemiddelaar, adviseur, coach, architect en programmamanager.

Jouw loods in roerige digitale tijden.

Als ervaren ICT-adviseur, coach en programmamanager+ voor het onderwijs, én als voormalig leerkracht, help ik graag:

 • Een ambitieus bestuur dat door digitale turbulentie geloodst wil worden;
 • Een Hoofd ICT die als kapitein op het schip weet dat met al die veranderingen een coachend en loodsend programmamanager wel heel welkom zou zijn;
 • Een leergierige ICT-afdeling die best een steuntje in de rug kan gebruiken om van de kant te komen;
 • De ICT-coördinatoren om beter toegerust samen de digitale geletterdheid te verankeren;
 • Een volop digitaliserende onderwijsorganisatie die een baken zoekt tussen onderwijs en ICT.
kernwaarden

Kennis

Als programmamanager denk ik met onderwijsorganisaties mee over veranderingen en verbeteringen door digitalisering. Niet alleen vanuit processen en technologie, maar ook gericht op de menselijke factor en met een brede kijk op de organisatie. Een digitale transformatie heeft immers niet alleen te maken met techniek, maar juist met de mensen die deze verandering moeten gaan dragen. Helemaal bij de transitie naar een digitale toekomst.
Vanuit mijn kennis en ervaring bij meerdere bedrijven en organisaties in diverse projectvormen, ontstond mijn transformatiemodel. Het is een praktijkgedreven model vanuit het perspectief van de verandermanager: de aanjager of hoofdrolspeler in de digitalisering van een organisatie. Met als belangrijkste onderdelen van verandering:

1. Visie & Leiderschap
2. Mens & Cultuur
3. Organisatie & Innovatie
4. Digitalisering & Data

Mijn onderwijsachtergrond helpt bij het luisteren naar en kunnen verplaatsen in anderen en door de taal van die ander te gebruiken, draag ik mijn kennis gemakkelijker over.

Steven van Nispen
bestuurslid Stichting VO Zeeuws-Vlaanderen

De aanpak met Paul verloopt super. Paul is toegankelijk en kan de specifieke materie op een voor directieleden en bestuurders toegankelijke en begrijpelijke manier goed verwoorden. Daarnaast is Paul kritisch en benoemd waar nodig de succesfactoren en risico’s van de projecten, zodat bijsturing kan plaatsvinden.

Passie

Ik heb een diepe passie voor volledige verandertrajecten: zowel het bouwen aan techniek als aan een team. Als loods help ik ambitieuze besturen en directies door digitale turbulentie en ben ik een baken in een volop digitaliserende organisatie. Vanuit een heldere visie en duidelijke leiderschapskeuzes, neem ik de organisatie via de mens en procesverandering mee naar de praktische techniek.
Bij een digitale transformatie lopen veel projecten tegelijk. De rol van het bewaken van het grotere geheel, de brug slaan tussen verschillende interne en externe partijen en het aansturen en begeleiden van projectmanagers past mij als gegoten. Net als het:

 • Stellen van ‘lastige’ vragen;
 • Leiden van gesprekken, workshops en discussies;
 • Schrijven van voorstellen en terugkoppelen van besluiten;
 • Bewaken van budgetten en de voortgang;
 • Geven van coaching, advies en inspiratie.
Ton Wallast
CFO Priva

Paul is een vriendelijke, ervaren en inspirerende ICT-professional met een geweldige visie op de toekomst van bedrijfs-ICT en veel energie om dit in de praktijk te brengen.”

Groei

Als programmamanager breng ik de meerwaarde die past bij jouw organisatie en uitdagingen. “Hoe gaan we om met digitalisering?” en “Welke concrete stappen dienen we te nemen?” zijn vragen die de groei van jouw processen en mensen faciliteren. Welke (technologische) veranderingen hebben een waardevolle impact op zowel de organisatie als jouw medewerkers en leerlingen? In een prachtige set van diverse rollen begeleidde ik al vele onderwijsinstellingen en breng ik uitgebreide kennis mee van alle mogelijkheden, knelpunten en oplossingsrichtingen voor jouw digitale transformatie. Zo kan ik de juiste vragen blijven stellen om tot de kern te komen en van daaruit de organisatie tot grote veranderhoogten laten groeien.

Truus Vaes
Voorzitter College van Bestuur Stichting IRIS CVO

Waar we nu staan, had ik vier jaar geleden niet durven dromen. Dat is natuurlijk door heel veel mensen gerealiseerd, maar je hebt wel iemand als Paul nodig die ervaring heeft met dergelijke omvangrijke projecten, het onderwijs snapt en kennis heeft van ICT.

hoe kan ik jou helpen met

Mijn Diensten

Hoe kan ik jou helpen in de volgende stap van de transformatie van jouw schoolorganisatie? Of het nu een inspiratiesessie is, een Digital QuickScan om te weten waar jouw IT-organisatiebehoefte nu echt ligt of ik begeleid jouw transformatie als coach of programmamanager: Ik kan jou helpen om de verandering mogelijk te maken.

Mijn Diensten

In het kort

 • Levenservaring sinds 1965
 • Onderwijzer tot 1999
 • Vanaf 1999 werkzaam binnen IT
 • Voormalig CIO bij internationale onderneming
 • Zelfstandig ondernemer vanaf 2017
 • Met kennis, door passie, voor groei
 • Nooit te oud om te leren

Interesses

 • Steden- en eilandreizen
 • Fietsen, hardlopen, wandelen en tuinieren
 • De nieuwste ICT ontwikkelingen
 • Films en TV series