PRIVA en de reis naar de cloud

Priva stond rond 2012 voor een belangrijke keuze. De beoogde groei van de organisatie kon alleen worden gerealiseerd door zowel nieuwe producten en markten te ontwikkelen als door een sterke focus te leggen op internationalisering. Deze doelstellingen eisten dat digitalisering en IT op een hoger peil zouden komen. Er waren zoveel wensen, zoveel ideeën, maar hoe pak je dit aan, waar begin je?

Veranderen doe je niet alleen

Toen in 2012 bleek dat de IT-veranderwensen zich opstapelden en niet alles tegelijk uitgevoerd kon worden, werd onder externe begeleiding een team samengesteld waarin IT en R&D management plaats namen. Niet veel later zouden Sales, Marketing en Finance zich aansluiten: De veranderingen zouden immers vele afdelingen gaan overstijgen en veranderen doe je niet alleen.

Reis naar de Cloud

Zo creëerden we voor Priva het eerste Business Informatie Plan, met de nadruk op het centraliseren van IT-diensten richting de cloud. De strategie, het budget en de activiteiten van de wereldwijde IT-afdeling maakten onderdeel uit van de overgang van gedecentraliseerde IT naar gestandaardiseerde wereldwijde IT.

(Van IT diensten niet (centraal) geleverd (rood) naar centrale diensten (groen) en verder naar de cloud)

Wereldwijde standaard ICT

De introductie van Microsoft Office 365, Dynamics CRM en aspecten van Azure productontwikkeling brachten de noodzakelijke verschuivingen naar cloud en mobiel. Een van de eerste doelstellingen was het opzetten van Cloud gebaseerd delen van informatie binnen een intern sociaal netwerk als samenwerkingsplatform. De groei van Priva zou immers de komende jaren vooral internationaal gericht zijn en de IT-omgeving moest daar wereldwijd klaar voor zijn.

Ik had het grote genoegen om met Paul aan de Cloud-strategie te werken. Paul is een zeer gemotiveerd persoon met eindeloos enthousiasme en zelfredzaamheid. Paul voerde de strategie uit zoals uiteengezet in de Enterprise-architectuur. Hij heeft grote visie en leiderschap getoond bij het realiseren van de reis naar de cloud met zijn ICT-team.
(Richard van Schelven – voorm. Enterprise Architect Priva)

IT-technici werden projectmanagers

Praktisch leidde dit tot projecten rond het integreren van internationale IT-omgevingen in de corporate IT-structuur, zowel op gebied van budget als technische dienstverlening. Ook implementeerden we tot 2015 de volledige Office365-suite, Dynamics CRM, Azure en ExpressRoute.
IT-technici werden steeds meer zelfbeslissende projectmanagers in hun vakgebied. Door het opbouwen van een sterk netwerk van IT-relaties, zowel met leveranciers als collega’s binnen IT kwam er een cultuur van veranderingsgezindheid.

De klant voorop

Het tweede Business Informatie Plan richtte zich vanaf 2016 veel meer op de klantbeleving. Hierbij kwam de focus te liggen op het leveren van de juiste waarde aan onze klanten. Dit bereikten we door het verder automatiseren van processen, door datamanagement op het niveau te brengen waarbij data-analyse de bedrijfsbeslissingen kan sturen en waar softwareontwikkeling wordt omgevormd tot schaalbare cloud-oplossingen. In nauwe samenwerking met de Strategisch Marketingmanager startten we projecten om marketingautomatisering en klantenservice te verbeteren.

Migratie naar moderne ERP

Om klaar te zijn voor de geplande groei begonnen we met de migratie naar een modern ERP-systeem (Dynamics365 for Finance and Operations) om te komen tot één wereldwijd ERP-systeem, waarbij e-commerce mogelijk werd, evenals verdere verbetering van straight-through processing. De implementatie startte bij twee buitenlandse vestigingen.

Paul nam ons mee op zijn “reis naar de cloud”. Hij deed dit met een enorme drive en passie en veel kennis. Hij inspireerde ons om onze grenzen te verleggen en het digitale pad voor Priva te bedenken / te leven. Ik leerde hem kennen als een sociaal geëngageerde manager met een duidelijke visie en genoot van de samenwerking.
(Manja Simonis – Business Application Consultant Priva)

Nieuw online platform

Samen met de Strategisch Marketingmanager creëerden we een digitaal marketingplatform om alle IT-systemen te integreren. Daarbij stonden de volgende bedrijfsdoelstellingen voorop:

  • de huidige positie als marktleider handhaven door middel van verhoogde klanttevredenheid,
  • nieuwe en verticale markten ondersteunen door betere productplaatsing en verbeterde marketinggegevensanalyses,
  • wereldwijde merkbekendheid vergroten via een nieuw online platform.

Naar de Azure cloud

Ook voor softwareontwikkeling was het tijd voor een nieuwe stap. Migratie van in-house softwaretests en het verplaatsen van processen naar de Azure cloud waren het antwoord. Zo realiseerden we een verdere schaalbaarheid voor R&D-activiteiten en was er minder afhankelijkheid en potentieel risico van een lokaal datacenter .

auriculars-solid-tool-symbol

Verandermanagement

Mijn ervaring jaagt jouw digitalisering aan. Als digitaal adviseur en ervaringsdeskundige die volledige digitaliseringstrajecten begeleidt, sta ik dichtbij jouw organisatie: Ik ken de uitdagingen en sta voor een pragmatische aanpak.

Lees meer