Ik ben

Paul
Ossewold

adviseur en bruggenbouwer voor het onderwijs.

Strategisch adviseur voor het onderwijs

Van onderwijzer naar CIO van een internationaal bedrijf tot zelfstandig adviseur voor grote (ICT-)verandertrajecten binnen het onderwijs: zo ziet mijn reis van de afgelopen jaren eruit. Met KENNIS van zaken, PASSIE voor digitalisering en focus op GROEI, vervul ik in het onderwijs rollen als strategisch adviseur, coach en programmamanager.

De menselijke maat

ICT brengt enorm veel potentieel voor het onderwijs met zich mee: onderwijs op afstand, differentiatie in lesstof en gepersonaliseerd leren. Het kan de kansengelijkheid vergoten. Met de leerling als middelpunt en de docent als coach en vraagbaak en met focus op de basisvaardigheden: soms digitaal en vaak analoog. Mijn doel is om scholen en besturen te helpen bij hun ICT-uitdagingen om de kwaliteit van het onderwijs voortdurend te verbeteren, vanuit processen, technologie én de menselijke factor. Waarmee we tijd vrijmaken voor wat echt telt: empathie, passie en creativiteit.

 

Hoe het begon

Mijn eerste opdracht in het onderwijs bracht me bij VO Zeeuws-Vlaanderen. Een fusie van vier scholen en de wens tot nauwere samenwerking vroegen om één ICT-omgeving. In slechts driekwart jaar doorliepen we samen een volledige transitie: van visie en architectuurprincipes tot praktische uitvoering, verspreid over vier fasen en negen projecten.

Zo begeleidde ik VO Zeeuws-Vlaanderen, in samenwerking met Kennisnet en diverse ICT-partners, van decentrale outsourcing naar centrale insourcing en de cloud. En wist ik: verander- en programmamanagement in het onderwijs vormen de kern van mijn professionele DNA.

Steven van Nispen
bestuurslid Stichting VO Zeeuws-Vlaanderen

“De aanpak met Paul verloopt super. Paul is toegankelijk en kan de specifieke materie op een voor directieleden en bestuurders toegankelijke en begrijpelijke manier goed verwoorden. Daarnaast is Paul kritisch en benoemd waar nodig de succesfactoren en risico’s van de projecten, zodat bijsturing kan plaatsvinden.”

mijn kernwaarden

Kennis

Als ervaren programmamanager denk ik met onderwijsorganisaties mee over veranderingen en verbeteringen door digitalisering. Zeker met het oog op het Normenkader IBP FO waar je als bestuur in 2027 aan moet voldoen.

Mijn leidraad? Mijn praktijkgedreven transformatiemodel, ontstaan vanuit de kennis en ervaring die ik heb opgedaan bij meerdere bedrijven en organisaties in diverse projectvormen. Met als belangrijkste onderdelen van verandering:

 1. Visie & Leiderschap
 2. Mens & Cultuur
 3. Organisatie & Innovatie
 4. Digitalisering & Data

Verder helpt mijn onderwijsachtergrond bij het luisteren naar en kunnen verplaatsen in anderen. Door juist de taal van die ander te gebruiken, draag ik mijn kennis gemakkelijker over aan zowel bestuur, docent als ICT-coördinator.

Truus Vaes
Voorzitter College van Bestuur Stichting IRIS CVO

“Waar we nu staan, had ik vier jaar geleden niet durven dromen. Dat is natuurlijk door heel veel mensen gerealiseerd, maar je hebt wel iemand als Paul nodig die ervaring heeft met dergelijke omvangrijke projecten, het onderwijs snapt en kennis heeft van ICT.”

Passie

Ik heb een diepe passie voor volledige verandertrajecten: zowel het bouwen aan de techniek, de organisatie als aan een team. Als loods help ik ambitieuze besturen en directies door de turbulentie van veranderen en ben ik een baken in een volop digitaliserende organisatie. Vanuit een heldere visie en duidelijke leiderschapskeuzes, neem ik de organisatie via de mens en procesverandering mee naar de praktische invulling.
Bij een transformatie lopen veel projecten tegelijk. De rol van het bewaken van het grotere geheel, de brug slaan tussen verschillende interne en externe partijen en het aansturen en begeleiden van projectmanagers past mij als gegoten. Net als het:

 • Stellen van ‘lastige’ vragen;
 • Leiden van gesprekken, workshops en discussies;
 • Schrijven van voorstellen en terugkoppelen van besluiten;
 • Bewaken van budgetten en de voortgang;
 • Geven van coaching, advies en inspiratie.
Ton Wallast
CFO Priva

“Paul is een vriendelijke, ervaren en inspirerende ICT-professional met een geweldige visie op de toekomst van bedrijfs-ICT en veel energie om dit in de praktijk te brengen.”

Groei

Om als onderwijsorganisatie te groeien in dit digitale tijdperk, komt er meer bij kijken dan alleen het toepassen van nieuwe technologieën. Het is een transformatie van de hele organisatie – inclusief docenten, ondersteunend personeel en leerlingen. Als programmamanager breng ik de meerwaarde die past bij jouw organisatie en uitdagingen.

Verandertrajecten roepen vragen op, zoals:

 • “Hoe gaan we om met digitalisering binnen onze onderwijsinstelling?”
 • “Welke concrete stappen moeten we ondernemen?”
 • “Welke (technologische) veranderingen hebben waardevolle impact op de organisatie, medewerkers en leerlingen?”

De antwoorden op deze vragen geven richting aan ons doel en bepalen het pad dat we inslaan. Samen leggen we een stevige basis voor de groei van jouw onderwijsorganisatie – van beheer tot klaslokaal. Dit betekent gerichte innovaties die passen bij jullie missie, het opbouwen van de digitale vaardigheden van medewerkers, en het verbeteren van de leerervaring voor leerlingen.

Hanneke Schreuder
Rector St. Bonifatiuscollege

“Ik ben erg blij met iemand zoals Paul die de complexiteit en de omvang van het project doorziet. Bovendien is hij verbindend en leidend door de juiste mensen op de juiste manier in te zetten. Hij weet hoe een schoolgemeenschap in elkaar zit, houdt grip op de planning en is communicatief sterk.”

In het kort

 • Levenservaring sinds 1965
 • Onderwijzer vanaf 1987
 • In 1999 overgestapt naar IT
 • Voormalig CIO bij internationale onderneming
 • Zelfstandig verandermanager voor het onderwijs vanaf 2017
 • Samenwerking met Stichting Mtangani

Interesses

 • Steden- en eilandreizen (o.a. Parijs, Wenen, Gran Canaria)
 • Fietsen, hardlopen, wandelen en tuinieren
 • De nieuwste ICT-ontwikkelingen
 • Films en TV-series (o.a. Fantasy, SciFi en Crime)
 • Luisterboeken en podcasts
hoe kan ik jou helpen met

Mijn diensten

In een mooie set van diverse rollen begeleidde ik al vele onderwijsinstellingen bij hun transformatie. Of het nu om een workshop over het Normenkader IBP FO, de inventarisatie van de huidige stand van zaken rondom digitale veiligheid en vaardigheid, of een compleet verandertraject gaat – ik help ook jou graag verder.

 

Mijn Diensten