Mijn Blog
Nieuws09 oktober 2020

Vooruitblik 2020: wie had dat kunnen voorspellen?

Door Paul Ossewold

Eind vorig jaar blikte ik vooruit op het jaar 2020. Hier kwam een top 10 uit van ICT-voorspellingen, speciaal samengesteld voor organisaties waar ICT nog altijd een serieuze uitdaging is. Maar wie had de coronacrisis kunnen voorspellen? Toch blijkt dat we in bijzondere situaties laten zien dat we snel kunnen schakelen. De wendbaarheid van je organisatie, ook bij onverwachte invloeden van buitenaf, werd dit jaar zeer op de proef gesteld. Deze vijf ICT-voorspellingen sprongen er dit jaar voor mij uit.

1. De cloud is een gegeven 

De cloud is een blijvertje en heel actueel. Als de Microsoft-cloud niet functioneert, zoals afgelopen periode enkele keren gebeurde, heeft dat directe gevolgen voor organisaties en scholen. In deze tijd zijn we afhankelijker dan ooit van werken in de cloud. Maar de systeembeheerder of ICT-manager die nu nog twijfelt of de cloud wel een stap vooruit is, moet zich écht ernstig zorgen gaan maken over zijn of haar baan. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat deze bedenkingen nog bestaan.

2. Digitale communicatie is key

Tja, als je niet meer fysiek bij elkaar kunt zitten, is digitale communicatie je lifeline. Zeker wanneer je dat nog niet goed voor elkaar had, heb je veel werk moeten verzetten. Gelukkig zijn er tools als Microsoft Teams, Google Meet en Zoom. Vele organisaties maken gebruik van die digitale communicatiemiddelen om toch plaatsonafhankelijk en op een nieuwe manier met elkaar te kunnen samenwerken.

3. De mens centraal bij digitalisering  

Misschien zijn we de mens een beetje voorbijgegaan de afgelopen periode. In maart dit jaar lag voornamelijk de focus op het in orde krijgen van de technologie. Pas daarna hebben we aandacht besteed aan een visie en beleid waarin de mens centraal staat. Heel begrijpelijk. Heb je dat mensgerichte beleid nog niet uitgedragen? Dan wil ik je toch aanraden om daarmee te beginnen, want IT is mensenwerk. De focus op de medewerker helpt om de innovaties die afgelopen periode zijn gedaan vast te houden en uit te breiden.

4. Digitale aanjagers: je hoeft het niet alleen te doen

Ik hoop dat je het de afgelopen periode niet zonder hulp hebt moeten stellen. Deze digitale verandering kun je bijna niet alleen voor elkaar krijgen. Geen of weinig hulp gehad? Maak dan even een pas op de plaats en huur die kennis alsnog in. Je hoeft niet opnieuw het wiel uit te vinden en je voorkomt zo beginnersfouten. Bouw aan een netwerk van duurzame partners en bekijk samen welke IT-stappen je al hebt gezet, waar de basis nog wat versterkt kan worden en hoe je je voorbereidt op de komende jaren. Op die manier zet je een stabiele en schaalbare IT-architectuur neer waarmee je eigen digitale transformatie versnelt.

5. Aandacht voor de vooruitstrevende denkers van jouw organisatie

Door denkers en initiatiefnemers bij elkaar te zetten en hen aandacht en de ruimte te geven, boek je digitale vooruitgang. Zoals bij Stichting IRIS het geval is. De middelbare scholen van deze stichting hebben allemaal een eigen ICT-coördinator. Centraal staat het ‘leren van morgen’. Voor deze scholen is digitalisering altijd gericht op maatwerk in de klas, zodat meer aandacht kan worden besteed aan de persoonlijke kwaliteiten van een kind. Door de ICT-coördinatoren de ruimte te geven hebben zij enorme stappen kunnen zetten afgelopen periode.