Mijn Blog
Nieuws05 december 2019

Top 10 ICT-voorspellingen voor 2020 (deel 1)

Door Paul Ossewold

Het einde van het jaar 2019 is in zicht. Zoals elk jaar blikken we vooruit met voorspellingen op het gebied van ICT en digitalisering. Gartner benoemt bijvoorbeeld de detectie van emoties met AI en het gebruik daarvan in advertenties. Microsoft kijkt vooruit met een applicatieplatform voor een snelle low-code ontwikkelomgeving. Daarnaast gaan we meer toepassingen zien van virtual, augmented en mixed reality technieken in het bedrijfsleven en het onderwijs.

Veel van deze voorspellingen gaan over de nieuwste vormen van technologie en mogelijkheden van ICT. Ik kijk liever naar die bedrijven en organisaties voor wie Kubernetes, virtual reality, industry 4.0 en machine learning nog geen gemeengoed zijn. Daarom heb ik een top 10 van ICT-voorspellingen samengesteld, speciaal voor organisaties waar ICT nog altijd een serieuze uitdaging is. En waar papier nog de meest vertrouwde vorm van een werkopdracht is en een boek achter glas een digitale revolutie. Juist die organisaties kunnen nu een zetje gebruiken. Ik start met de eerste vijf voorspellingen:

10. De cloud is een gegeven

De systeembeheerder of ICT-manager die nu nog twijfelt of de cloud de juiste weg voorwaarts is, moet zich ernstig zorgen gaan maken over zijn baan. Ook de dinosaurussen zijn uitgestorven. Zonder gekheid, de cloud is inmiddels volwassen en een blijvertje. En wees eerlijk: iedereen gebruikt de cloud al volop. Dus waarom twijfelen wanneer je over moet naar een nieuw ERP-systeem? Waarom aarzelen over moderne infrastructuur voor je dataopslag? Data op lokale servers is achterhaald, minder veilig en kwetsbaar. Dat geld is veel beter besteed aan oplossingen voor vernieuwing en uitbreiding van mogelijkheden. De ICT-manager die dan eerst een nieuw serverpark gaat uittekenen, heeft zijn langste tijd gehad.

9. Digitale communicatie is key

De mogelijkheden om te kunnen communiceren op afstand liggen voor het grijpen. Of het nu gaat om afstandsonderwijs of een videoconferentie met al je locatiemanagers. Tools als Microsoft Teams of menig ander communicatieproduct bieden je relatief eenvoudig die gelegenheid. ICT maakt digitaal communiceren tijd- en plaatsonafhankelijk. Communiceren op afstand via de digitale weg bevordert nieuwe manieren van samenwerken. Ook leert de meer traditionele medewerker op een andere manier met ICT omgaan. En laten we wel wezen: op de mobiele telefoon hebben deze communicatievormen toch ook geen geheimen meer voor ons?

8. HRM jaagt digitalisering aan

Een aantal jaren geleden was het bijna ondenkbaar dat HRM-afdelingen een rol gingen spelen in de digitalisering van de organisatie. Nu wordt dit een vereiste. Waarom? Omdat het vasthouden van de juiste medewerkers en het rekruteren van vooruitdenkende collega’s van groot belang is voor de toekomst van de organisatie. Deze ‘digital natives’, de Millennials en Generatie Z, moeten in flexibele werkmodellen de ruimte krijgen om hun digitale ambities en talenten kwijt te kunnen. HRM-afdelingen zullen opnieuw hun strategieën omtrent talentbehoud en betrokkenheid van medewerkers onder de loep moeten nemen. Training, continu leren, en een digitaal vooruitstrevende uitstraling zijn een voorwaarde geworden voor nieuwe medewerkers. HRM speelt hierin een cruciale rol.

7. Geen outsourcing, maar moderne uitbesteding

De volledige outsourcing van ICT heeft veel bedrijven de nodige voordelen opgeleverd. Wel tegen een hoge prijs: de affiniteit met ICT en digitalisering is uit veel organisaties verdwenen. Middels digitaal geletterde medewerkers wordt ICT een essentieel onderdeel van je bedrijf (zie mijn voorspelling over HRM). Dat je niet alles zelf wil doen is logisch. Je bouwt ook niet zelf je eigen energiecentrale voor de stroom binnen je bedrijf. Maar de digitaal adviseur, de ICT-business expert, die kun je niet outsourcen. Die heb je hard nodig om grondig aan de slag te gaan met digitalisering. Ik voorspel dan ook grotere ICT-afdelingen met minder conventionele rollen als projectmanager en business consultant. De traditionele ICT-rol, van bijvoorbeeld de systeembeheerder, zal echter aan het kortste eind trekken als de cloud niet wordt omarmd.

6. Start een leerlab

Experimenteren en leren: geen organisatie kan zonder. Voor klanten of gebruikers is het van groot belang om voortdurend te blijven leren op de werkplek. Zet daarom een leerlab op waar zij kennismaken met nieuwe mogelijkheden op ICT-gebied en dit kunnen ontdekken. Denk aan een vernieuwende showcase voor klanten of een experimenteerlab voor medewerkers. Bied hen een plek om te oefenen, fouten te maken en uit te proberen. Dat is enorm waardevol en hoeft echt niet veel te kosten. Bovendien geeft het een enorme boost aan innoverend denken. In het onderwijs gebeurt het al!

Volgende week het vervolg van mijn top 10 ICT-voorspellingen voor het jaar 2020. Dan tel ik af van 5 naar 1!