Mijn Blog
Nieuws26 juli 2022

De fantastische reis van 5 jaar ossewold.net

Door Paul Ossewold

De komende weken staan voor mij in het teken van het eerste lustrum van ossewold.net.

In deze post neem ik je graag mee op deze vijf-jarige reis.

2017: De hulp bij de keuze om zelfstandig ondernemer te worden.

Wist ik vijf jaar geleden waar ik met ossewold.net aan begon? Nee joh, natuurlijk niet.
Bij Priva ging ik dankbaar weg, daar was een volgende nieuwe wind nodig en de belangrijke cloud-stap in de digitale transformatie en klantenfocus was stevig neergezet.
En een nieuwe functie als IT-manager of CIO elders voelde gewoon niet goed: teveel van hetzelfde geeft mijn ongeduldige ik gewoon niet genoeg voldoening.

Ik herinner me een aantal sollicitatiegesprekken nog goed: ik ging er weg met een ongemakkelijk gevoel dat ik mezelf in de herhaalmodus zou zetten. En dus … sprong ik in het diepe: het zelfstandig ondernemerschap.

Ik ben onder anderen Armand Salomon , Daniel Janga en Bert (A) Moes nog steeds dankbaar voor hun gesprekken. Steeds werd me de vraag gesteld: waarom begin je met jouw expertise niet gewoon voor jezelf?

Maar wist ik veel. Ik kom niet uit een ondernemersnest en volgde een nogal apart carrièrepad: van geboren onderwijzer via softwaretrainer naar IT-manager en VP Digital Operations.

Ik wist niet dat juist daar mijn kracht bleek te liggen:

  • het onderwijs tot binnen de muren van mijn eigen klas gevoeld;
  • aan de bestuurstafel de discussies over veranderen gevoerd en de overtuiging gevonden dat een heldere visie dáár het verschil maakt;
  • een digitale transformatie als programma vol veelzijdige projecten aanpakken;
  • én een stevige kennis van de mogelijkheden van ICT leren kennen door te dóén en door heel veel specialisten te leren kennen.

Kortom: verandermanagement en programmamanagement heb ik tot in de haarvaten beleefd.

2018/2019: Van het eerste ploeterjaar naar onderwijs als kans voor groei.

Het eerste jaar van ossewold.net was zwaar, zoals Meiny Prins mij voorspelde. Het enthousiasme was groot, maar de omzet niet evenredig.
HSO en Jan Koedijk gaven me een eerste zetje. En toen ik er in dat eerste jaar even helemaal doorheen zat, bood Jay Ramsanjhal een helpende hand en konden we samen een half jaar vlammen. Met innige dankbaarheid kijk ik op die tijd terug. We hebben met CraniumConnect mooie dingen gedaan met de conferentie in Ierland natuurlijk als prachtig hoogtepunt. En niet onbelangrijk: mijn digitaal transformatiemodel is er geboren, met zestien stappen rondom Visie & leiderschap, Mens & Cultuur, Organisatie & Innovatie en Digitalisering & Data.

Zelfstandig ondernemerschap betekent vooral je eigen niche vinden. Vooral dát leerde ik het eerste jaar en voelde ik echt van binnenuit op het moment dat Paul Crone me introduceerde bij Piet de Witte en VO Zeeuws-Vlaanderen Ik mocht er mijn kennis, passie en groei inzetten voor een fantastisch project. Hier lag mijn kans. En bijna vier jaar verder werk ik nog steeds trots samen met deze eerste onderwijsklant. Het verhaal van dat eerste jaar kun je trouwens hier nog teruglezen: het artikel over Digitaal Samen 1.

En toen kwam Corona …

2019 en verder: Digitalisering in het onderwijs tijdens en na Corona.

In de tweede helft van 2019 was ik toe aan een tweede opdracht. En die kwam! Ik blijf het bijzonder vinden dat Rob Janson mij “gewoon via internet” vond. Hij zocht immers een digitaal adviseur en programmamanager voor onderwijs en ICT. En dat ben ik.
Ook bij IRIS CVO ben ik inmiddels een aantal jaren actief en heb ik vooral door de coronapandemie de bijzondere veerkracht van het onderwijs en de docenten mogen meemaken. Het geeft nog altijd een gelukzalig gevoel om dit verhaal na te lezen.

En zo kwamen er steeds meer tevreden klanten bij: scholen en besturen die ik mocht helpen met hun ICT en onderwijs.

Scholen en besturen helpen bij hun ICT-uitdagingen om zo de leerlingen steeds beter onderwijs te bieden, dat blijft mijn doel, mijn passie. Nu ik ook het Rijnlands Lyceum Foundation mag helpen, sluit ik eind juli het eerste lustrum af met een prachtig volle opdrachtportefeuille. Ik ben klaar voor de start van de komende vijf jaar waar ik nog meer ga knallen, nog meer passie leg in mijn opdrachten en als vanzelf nog veel meer kennis mag delen. Want de kennis die ik nu opdoe, die gebruik ik natuurlijk straks bij de opdracht die ik bij jullie mag gaan uitvoeren.
Ik kijk ernaar uit om tegen die tijd kennis te maken.

Want vijf jaar worden er tien, vijftien! Zoveel zin in!