Mijn Blog
Nieuws18 november 2020

Onderwijs kan bedrijfsleven prima bijbenen (deel 2)

Door Paul Ossewold

Mijn loopbaan ontwikkelde zich in een commerciële wereld die steeds digitaler werd. Om mee te komen in de digitale globalisering, moeten bedrijven steeds wendbaarder en innovatiever worden. En ondertussen moet ook het onderwijs mee om naadloos aan te sluiten op het bedrijfsleven. Gelukkig hebben onderwijsinstellingen door samenwerking (binnen het onderwijs én met het bedrijfsleven) alle ingrediënten in huis om flinke stappen te maken in hun digitale transformatie. Waarbij ICT een nieuwe rol bekleedt: de organisatie helpen meer uit digitalisering te halen en advies te geven over het huidig en toekomstig gebruik van applicaties.

De ICT-coördinator als digitaal onderwijsadviseur

Zeker in deze bijzondere tijden digitaliseren het bedrijfsleven en onderwijs in sneltreinvaart. Dat vraagt van medewerkers om meer digitale zelfredzaamheid. Ze kunnen daar wel een steuntje in de rug bij gebruiken. En laat nu net de ICT-coördinator de juiste man/vrouw hiervoor zijn! Maar deze rol gaat verder dan gebruik en adoptie: de coördinator kan samen met de docenten digitale kansen in het onderwijs identificeren. De technologische mogelijkheden op gebied van individuele aanpak, samenwerking en hybride vormen van lesgeven zijn immers enorm uitgebreid. Met de ICT-coördinator als digitaal onderwijsadviseur wordt informatietechnologie, net als in het bedrijfsleven, de ‘enabler’ van de business.

Productvernieuwing en digitalisering in het klaslokaal

Is digitalisering al voldoende aanwezig op scholen? Een gebrek aan middelen, kennis en innovatiedrang kan dit tegenhouden. Maar het Centrum voor Top Techniek (CTT) in Terneuzen laat wat anders zien. Vmbo-leerlingen krijgen daar praktijklessen in de techniek. Ze bouwen bijvoorbeeld robots en maken kennis met IoT, domotica en VR. Deze gezamenlijke inzet van het onderwijs en het bedrijfsleven met als doel om technisch beroepsonderwijs te versterken, is een prachtig initiatief om leerlingen praktijkervaring op te laten doen.

De ICT-afdeling is onderdeel van het primaire (leer)proces

Bijna een ouderwets beeld: de ICT-afdeling die kabels trekt, pc’s aansluit, zorgt voor het wifi-netwerk en bezig is met migratietrajecten. Waar IT zich voornamelijk op de achtergrond bewoog, staan zij tegenwoordig steeds meer met beide benen in het primaire proces. Waar de ICT-coördinator zich bezighoudt met de onderwijskant van digitalisering, zorgt de ICT-afdeling voor de hands-on ondersteuning en de digitale praktijk. Inclusief kennisvergroting van iedereen binnen de organisatie met betrekking tot het gebruik van beschikbare en nieuwe digitale middelen. Want de ICT-afdeling van een school in de cloud is niet meer gebonden aan dagelijks onderhoud en upgrades en kan tijd vrijmaken voor de menselijke kant van automatisering.

Uiteindelijk gaat het niet om digitalisering

IT en technologie zijn nooit doelen op zich (behalve wanneer het operationele technologie betreft). Zeker niet in het onderwijs. Waar nu online en hybride lesvormen noodzakelijk zijn, kun je tegelijkertijd een solide basis leggen voor de toekomst. Net zoals in het bedrijfsleven zijn ICT en digitalisering middelen om doelstellingen te behalen. Want we automatiseren wat we automatiseren kunnen om tijd vrij te maken voor de menselijke maat van empathie, passie en creativiteit. Op die manier verbetert de kwaliteit en efficiëntie van het onderwijs en staat het kind centraal.

Deel 1 van Onderwijs kan bedrijfsleven prima bijbenen lees je HIER.