Mijn Blog
Nieuws06 mei 2021

Is jouw digitalisering klimaatbewust?

Door Paul Ossewold

Via LinkedIn las ik eind 2019, toen COVID nog heel ver weg leek, een blogartikel over goede voornemens voor klimaatbewuste CIO’s. De kern van de boodschap? Dat met toenemende digitalisering zowel klimaatverandering als milieuproblematiek ook op de agenda van ICT-organisaties horen te staan. Want wat geldt voor jouw digitale transformatie, geldt ook voor het klimaat en milieu: alleen als iedereen een bijdrage levert, worden er successen behaald. Zijn milieu en klimaat een onderdeel van jouw digitale transformatie?

Een betere wereld begint bij… jouw ICT-organisatie

Bedrijfsprocessen, mens en cultuur, en nieuwe ICT-middelen zijn allemaal onderdeel van een digitale transformatie. Daarnaast zijn er allerlei zaken die worden beïnvloed door een dergelijke organisatieverandering. En als deze neveneffecten voordelig uitpakken voor het milieu en ook nog eens financieel gewin opleveren, waarom zou je daar dan niet eens langer bij stilstaan? Nu we in een digitale stroomversnelling zijn gekomen kun je bijvoorbeeld eens denken aan de volgende aspecten bij een digitale transformatie:

Vervanging van oude ICT-apparatuur.

Vaak kun je ICT-middelen beter vervangen door nieuwe exemplaren om zo energie te besparen. En door je devices uit te schakelen als je ze niet gebruikt, ga je ook nog eens zuiniger om met (duurzame) energie.

Ga naar de cloud!

Dataopslag op lokale servers is achterhaald, minder veilig en kwetsbaar. Bovendien moet een serverpark worden gekoeld wat veel energie kost. Ook daarom is het logisch eens te kijken naar moderne infrastructuur voor je dataopslag in de vorm van de cloud.

Neem je agenda eens onder de loep.

Nu we weer vaker naar kantoor gaan en onderweg zijn, moet je je de vraag blijven stellen: moet je eigenlijk wel altijd fysiek aanwezig zijn bij alle meetings? Of is virtueel aanwezig zijn ook prima? We kennen inmiddels allemaal de tools als Microsoft Teams en Zoom. Volledig terug naar het oude, altijd fysieke vergaderen? Nee toch?!

ICT maakt werken plaatsonafhankelijk.

Sowieso weten we nu dat flexwerken prima werkt en dus stimuleer je elkaar om dit te blijven doen. Dit bespaart reistijd en autokilometers. Het gebruik van Office365 voor afstandswerken en -leren is enorm toegenomen. Die digitale werkplek zou toch echt een blijvertje moeten zijn. De aanpassingen die gedaan zijn, kunnen we prima behouden.

Recycle devices.

Recycle devices die aan het einde van hun levensduur zijn. In een circulaire economie staat hergebruik van grondstoffen centraal. Nieuwe apparaten worden gevoed met grondstoffen uit oude apparaten. Stichting ICT Milieu organiseert met Wecycle de inzameling en verwerking van oude ICT-apparatuur.

Doneer restwaarde.

Je kunt ook je zakelijke hardware laten afvoeren en de restwaarde doneren aan een goed doel. Stichting ITdonations heeft daar een goed initiatief voor opgezet. Hun donatiemeter staat inmiddels al op meer dan € 3.000.000,=

ICT-multinationals en klimaatverandering

Misschien voelen bovenstaande acties als een druppel op een gloeiende plaat voor jouw ICT-organisatie. Maar ook grote ICT-organisaties geven vaak het goede voorbeeld als het gaat om klimaat en milieu. Microsoft heeft bijvoorbeeld het doel gesteld om tegen 2030 CO₂ negatief te zijn. Sámen met hun partners, leveranciers en klanten. Apple heeft als doel zo snel mogelijk 100% circulair te zijn. Het bedrijf draait nu een pilot met een robot die tot wel 200 iPhone’s per uur kan ontmantelen in waardevolle materialen. En IBM focust op het digitaliseren van hun datacenters en het efficiënter inrichten van hun koelsystemen. Dit leverde al een besparing op van 81.000 MWh aan energieverbruik en 8.9 miljoen dollar. Want ondanks de negatieve geluiden die je nogal eens hoort over het energieverbruik van grote datacenters: het is een feit dat ook deze multinationals graag zo economisch voordelig en maatschappelijk verantwoord mogelijk willen ondernemen.