Mijn Blog
Nieuws22 mei 2021

Blijf je verbazen over wat je nog niet weet

Door Paul Ossewold

Hoe deel je kennis in een organisatie die ‘een leven lang leren’ belangrijk vindt? En dan heb ik het ook over digitale geletterdheid, gezien de enorm versnelde digitalisering van de afgelopen periode. De wat grotere organisaties creëren daarvoor een eigen academie, waar zowel online als offline workshops, cursussen en trainingen worden aangeboden. Kleinere organisaties die wel dezelfde mogelijkheden willen aanbieden, maken gebruik van de diverse aanbieders van een all-in-one oplossing inclusief content. Toch heeft bijna 30% van de Nederlandse bedrijven met meer dan 200 werknemers geen concrete leerstrategie. Wat ontzettend jammer is, want het doet zoveel voor je medewerkers, organisatie en zelfs sector.  

Waarom een corporate academy? 

  1. De huisacademie is een uitgelezen kans om gestructureerd kennis te delen binnen de organisatie, bijvoorbeeld in de vorm van opgenomen video´s of trainingen verzorgt door eigen medewerkers. Zo maak je optimaal gebruik van de in-house expertise. Bovendien bespaar je flink op het trainingsbudget, omdat medewerkers weinig tot geen externe trainingen hoeven te volgen. Sommige organisaties regelen zelfs hun certificeringen intern, waarbij medewerkers andere medewerkers trainen.  
  2. Wanneer je leren en ontwikkelen niet gestructureerd en professioneel aanpakt, zal er weinig gebruik worden gemaakt van scholing en training. Maar dat is slechts een van de redenen waarom een huisacademie zo belangrijk is. De arbeidskrapte zal de komende jaren alleen maar toenemen. Bovendien ziet door de digitalisering een flink aantal banen er in de toekomst heel anders uit dan nu. Bijna een kwart van de beroepsbevolking zal voor 2030 van beroep moeten veranderen. Daarom wordt leren, continu ontwikkelen en je laten omscholen steeds belangrijker. 
  3. Verder speelt een corporate academy een belangrijke rol bij het inwerken van en verbinden met nieuwe medewerkersHet is namelijk een mix van vaardigheden die je je als nieuwe werknemer eigen moet maken voor je functie en het onderdeel worden van de bedrijfscultuur. 62% van HR-verantwoordelijken geeft aan dat het lastig wordt om talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden zonder leerstrategie.  
  4. Ten slotte, is het behoud van goede medewerkers een uitdaging. Je bent als organisatie al snel niet meer interessant, zeker niet voor jonge talenten. Scholing is een essentieel onderdeel van de inspanningen om je medewerkers te binden en te behouden. Onze veranderende wereld vereist dat je als organisatie aandacht besteedt aan groei- en loopbaanmogelijkheden. Daarom moet leren en ontwikkelen op de agenda van iedere organisatie staan.  

Jouw rol bij leren en ontwikkelen 

Een leven lang leren is niet alleen het aandachtsgebied van HR, maar een uitdaging voor de hele organisatie. Het vraagt om een concrete en bewuste invulling, wil je als persoon, organisatie en sector relevant blijven. Ik zie de volgende rolverdeling terug:   

  • HR-medewerker: gaat in gesprek met leidinggevenden en medewerkers, inventariseert competenties en ontwikkelt een leerstrategie. Is de facilitator op het gebied van leren en ontwikkelen.
  • Leidinggevende: voert ontwikkelgesprekken, vervult een voorbeeldfunctie, coacht en stimuleert zijn of haar medewerkers.
  • Medewerker: denkt na over zijn of haar eigen toekomst, neemt verantwoordelijkheid en initieert persoonlijke ontwikkeling.  

Verder heb je IT nodig om een digitaal leerplatform goed neer te zetten en marketing om de communicatie te verzorgen. Je ziet: om een leerstrategie op te zetten en tot een succes te maken, spelen meerdere betrokkenen een belangrijke rol.  

Hoe kies je een leverancier? 

Google ‘Learning Management System‘ (LMS) en je raakt al snel de weg kwijt in het oerwoud van aanbieders. Ga je direct met een selectie van leveranciers in gesprek? Dan weet ik zeker dat ze allemaal een digitaal en ontwikkelingsgedreven platform voor je kunnen ontwikkelen. Maar om tot de juiste keuze te komen, is het goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw visie is en welke doelstellingen en behoeften je hebt.  

Daarnaast zijn de functionele verwachtingen van het platform essentieel om helder te hebben. Praat met voldoende medewerkers binnen je organisatie om erachter te komen wat ze willen, dan kun je eenvoudig de vereisten toetsen aan de oplossingen. Schets de architectuurplaat, hoe het er volgens jou uit moet komen te zien, voordat je naar een leverancier gaat. Dat scheelt beide partijen veel tijd voor en tijdens het proces.