Mijn

Blog

Nieuws24 februari 2021

Jouw Transformatie Tips

Door Paul Ossewold

Heb jij tips en adviezen rondom digitale transformatie? Bij de publicatie van mijn e-boek heb ik veel contacten deze vraag gesteld. Ik kreeg prachtig inspirerende antwoorden die ik in deze blogpost graag (uiteraard met toestemming van de auteurs) met je deel. Welke spreekt jou het meeste aan?


“Volgens mij is digitale transformatie een groeiproces voor een organisatie, waarbij het automatiseren ondergeschikt is aan het doel: de klantbeleving centraal zetten. En dat moet ook tussen de oren van de medewerkers zitten, anders kun je digitaliseren tot je ons weegt, maar transformeert er weinig.”
Esther Wouters


“Zekerheid bestaat niet en let op in je handelen dat je blijft voelen wat er gebeurt en wat nodig is. (Volgens filosoof heidegger ‘dasein’). Klinkt misschien zweverig, maar ook bij digitalisering is dat in mijn ogen heel belangrijk en voorkomt dwaling en teleurstelling. Kennis van (digitale) zaken is natuurlijk een vereiste. Zie ook lubach en 2de kamer van afgelopen zondag.”
Marco de Bruijn MSc


“….’𝙗𝙚𝙜𝙞𝙣𝙣𝙚𝙣’!
Is het de beste tip.., dat weet ik niet, maar er zijn ook voor mij in de laatste jaren veel situaties geweest en evenzoveel (bijgestelde) inzichten. Niets doen is zeker niet het antwoord.”
Maurice van Hout


“Zorg ervoor dat ‘de Business’ en ‘de ICT’ gaan samenwerken; realiseer eerst die ‘Convergence’. Dat is de basis waarop je Digitale Transformatie vorm kunt gaan geven.”
John Lieberwerth


“Oog hebben voor de medewerkers. Begeleiding van “A tot Z”. Zonder een goede begeleiding wordt het lastig de medewerkers mee te krijgen in de nieuwe, meer digitale, route die een bedrijf of onderwijsinstelling gaat bewandelen.”
Erwin Peters


“Digitale transformatie kan alleen plaatsvinden als dit als een visie door het management/directie wordt gedeeld. Onderwijs is conservatief en blijft veel hangen in de manier waarop het in het heden plaatsvindt.”
ing. Pieter Klijs MMI


“Kijk niet naar wat het allemaal kan, begin vanuit wat je echt nodig hebt.”
Ron Hendriks


“Kleine stapjes als het kan, en grote stappen als het moet, maar wel het lange termijn doel (Stip op de horizon) in de gaten blijven houden. Medewerkers hebben vaak geen moeite met kleine stapjes, grote stappen zijn vaak lastiger te verkopen maar soms niet te voorkomen.”
Frans van der Werff


“Begin klein en boek succes met je leerlingen. Doe dit samen met leerlingen. Dit kan zijn een powerpoint opdracht klaarzetten in teams en ze het in een map laten inleveren. Daarna de beoordeling met elkaar plannen. Dit is niet moeilijk voor een leerling en ook niet voor een docent. Gewoon echt beginnen.
PS: De docent moet dit succes delen in zijn vakgroep en team. Daar moeten ze bouwen aan een Community of Learning of Community of Practice.”

Greg Priem


“Twee dingen:
* betrek de gebruikers er bij
* neem niet te grote stappen”
Pieter Thomas


“De juiste cultuur krijgen waar mensen uiteindelijk mee gaan doen. Wat je dan vervolgens krijgt zijn de neuzen dezelfde richting op en ontstaat er een vliegwiel.”
Bas Smits


“Veiligheid van de mensen is alles.
Anders kan je never transformeren, geen verandermanagement toepassen, geen ownership krijgen.
Om jezelf creatief te ontwikkelen, moet je volstrekt veilig zijn, voor je uberhaupt anderen kan helpen.”

Daniel Perrier


“Het zal altijd om mensen blijven gaan. Zij ondergaan de grootste transformatie als het correct wordt uitgevoerd, dus neem ze al mee in de verandering voordat de transformatie gaat beginnen.”
Rick Colmbijn


“Zorg ervoor dat je maatjes wordt met je key-user(s)! Maatjes worden betekent dat je naast je key-user gaat staan en een dermate goede band opbouwt dat je heel veel voor mekaar kan krijgen, ook als het moeilijk wordt.
Laurens van der Tang


“Na een implementatie begint het pas.”
Frans van der Werff


“Visualiseer de toekomst. De toekomst is voor veel mensen te abstract. Door deze te visualiseren krijg je een gedeeld beeld en wordt het makkelijker om mensen mee te nemen in de verandering. Want dat is de grootste uitdaging.”
Marleen Kuiper ❀


“Begin een digitale transformatie klein, maar wel op zoveel mogelijk verschillende assen, zodat er beweging komt in de organisatie.”
Florian Overhand


“Er wordt veel gesproken over IP, ‘Intellectual Property’, maar het borgen van ‘private intellectual property’ ofwel know-how is nog een lastige horde om te nemen. Ik denk dan altijd aan het rijtje ‘Mensen Processen Systemen’, waarbij nu de Mensen (nog lang) een onmisbare rol hebben.”
Maurice van Hout


“Veel dingen hebben we vooral zelf uitgevogeld en ontdekt: interne communicatie en het contact niet verliezen met je interne organisatie is iets wat we wellicht hadden onderschat (we waren terecht vooral gericht op onze markt en klanten).”
Leo Hitzert


“Begin klein, test snel, maar sta niet stil.”
Gerard de Jong


“Voor veel organisaties blijkt de transformatie naar digitalisatie nogal stroef te verlopen, dus ik ben benieuwd naar je bevindingen en kijk vooral uit naar de tips.”
Caroline Pelle


Het zijn er twee:
1) “Digitaliseren is nog steeds niet automatiseren”
2) “Koop een Iphone”
Rein van Beers


“Het is beter dat mensen de organisatie veranderen, dan dat de organisatie mensen probeert te veranderen als het gaat om digitale transformatie.”
★ Tim Bogers-Boeij, MSc. 💻


“Het idee dat gebruikers weten wat ze willen is een illusie, dat je dat als leidinggevende wel weet ook. Gebruikers zitten teveel in de details en leidinggevende teveel in de grote lijnen, de waarheid zit daar ergens tussenin.”
Frans van der Werff


“De wijsheid zit niet in wat je weet, maar wat je nog kan leren. Digitale transformatie is een pad om af te leggen. En dat gaat vaak (nooit) in een rechte lijn. Begin, ontdek, stel bij. (en vraag advies van digital transformatie specialisten, leer ook van andere situaties).”
Maurice van Hout


“Zorg voor enthousiaste mensen met een intrinsieke passie voor tech en luister goed naar hun adviezen in plaats van dat een managementteam het personeel een werkwijze/tool wil opleggen, terwijl er geen draagvlak is!”
★ Tim Bogers-Boeij, MSc. 💻


“Als het gaat om digitale transformatie hype denk ik aan de woorden van Bill Gates: “The first rule of any technology used in a business is that automation applied to an efficient operation will magnify the efficiency. The second is that automation applied to an inefficient operation will magnify the inefficiency.”
Rick Colmbijn


“De industrie 4.0 gedachte is gericht op het samenwerken in de keten. De meest verstorende factor in dat succes zijn we zelf (mens). Dat heeft te maken met onder andere draagvlak van het management en vertrouwen om te delen.”
Maurice van Hout


“Het is vaak zo dat bedrijven eerst alles uitgedacht willen hebben voordat ze beginnen. En in transformaties is dit niet altijd mogelijk. Hierdoor komt er een status quo waarin geen beweging mogelijk is totdat alles uitgedacht/beschreven/getoetst is.
En daardoor gebeurt er niets.”

Gerard de Jong


BEDANKT ALLEMAAL VOOR JULLIE TIPS!

En jij? Welke tip voeg jij hieraan toe? Heel benieuwd naar jouw ervaring, tip of advies.