Boek: Jouw transformatiemodel

In 16 praktische stappen naar jouw digitale succes

Het boek ‘Jouw transformatiemodel’ is ontstaan om je een compleet beeld te geven van alle aspecten die behoren tot een organisatieverandering én om je een idee te geven hoe deze met elkaar zijn verbonden.

Iedere verandering is namelijk gebaseerd op een plan, een model, om je houvast te geven tijdens een digitale transformatie. De meeste modellen focussen op technologie en processen. Wat ik miste, was de menselijke factor in zo’n complexe en grootschalige verandering. Denk aan leiderschap, visie en cultuur. En zo ontstond dit nieuwe transformatiemodel.

Met een voorwoord van Rik Vera, internationaal keynote spreker, auteur, coach en adviseur op het gebied van innovatie.


Voor wie is dit boek interessant?

Dit boek is voor iedereen die ICT en digitalisering met interesse volgen, de verandering van een organisatie begeleiden of zelf deelgenoot zijn van een organisatieverandering en praktisch mee willen denken.

  • Verandermanagers
  • Programmamanagers
  • Bestuurders
  • Docenten
  • ICT’ers

Boekrecensies

Dit vinden anderen ervan

“Dit zou je moeten delen”, zei ik Paul en kijk, ruim 5 jaar later landt dit geweldige boek op mijn scherm en meteen valt me op hoe Paul zijn kennis en kunde en werkwijze nog scherper, ronder, dieper en doeltreffender heeft gemaakt.
Ik begeleid vanuit Raden van Commissarissen of Advies vele bedrijven en omdat ik niet van verplichtingen hou en dus ook niet van verplicht leesvoer, noem ik dit boek dan maar een absolute aanrader voor iedereen die betrokken is bij het transformeren van zijn of haar bedrijf voor een digitale The Day After Tomorrow.

Rik Vera
Keynotespreker en auteur

“Wat heerlijk dit boek! Orde in de chaos, een gedegen kapstok. Als creatieveling en architect sprokkel ik graag vanuit verschillende manieren om nieuwe ideeën, innovatie te laten landen. Vanaf vandaag is Paul zijn verhaal er zeker één. Heel fijn om enerzijds ondersteund te worden bij de strategisch stappen in de ICT-transitie en anderzijds ook heel pragmatisch, handson vanuit de menselijke ervaring te varen en te volgen. Paul dank!”

Remco den Besten
ICT-architect in educatie

“Wat een gaaf en praktisch boek! Het gaat niet meer over techniek waar veelal de focus binnen IT projecten ligt. Wil je een duurzame verandering dan moet de aandacht verschuiven naar de mensen en de processen. Niet hoe, maar waarom willen we dit? Dit boek geeft je stap voor stap tools om de veranderingen te realiseren waar techniek een onderdeel van is. Een checklist voor digitale transformatie waar je als leider, hoe klein of groot je project is, je organisatie in meeneemt!”

Ivan Versluis
IT Infrastructure professional

“Paul heeft met zijn boek digitale transformatie toegankelijk gemaakt. Geen saai theoretisch kader, maar een puur praktisch stappenplan waar je zo mee aan de slag kunt. Het boek zet je aan tot reflecteren waar jij staat binnen je organisatie en met welke topics rond digitalisering je aan de slag wil gaan. Een aanrader voor iedereen die meer wil leren over digitalisering in mensentaal.”

Elke Spinnewyn
Digital Transformation Coach

“Een echte pageturner! Paul neemt je soepel mee op reis door de elementen van een digitale transformatie en weet je onderweg te verrassen met gevarieerde en eigen voorbeelden en tools. Heerlijk om inspiratie uit op te doen, waar je ook staat in de organisatie of je eigen transformatie. Daarnaast ook een handig naslagwerk wanneer je eenmaal aan de slag bent.”

Rick Colmbijn
Operations Manager

De vier kernkwadranten van digitale transformatie

 

Dit praktijkgedreven transformatiemodel is opgebouwd uit zestien stappen en vier kernkwadranten vanuit het perspectief van de verandermanager. Hij of zij is immers vaak de aanjager of hoofdrolspeler in de digitalisering van de (scholen)organisatie. Deze vier delen en zestien stappen helpen je in jouw reis naar een succesvolle organisatieverandering.

 

 

 

Hoe is het boek opgebouwd?

1. Visie & Leiderschap

Het eerste kernkwadrant draait om jou. Door interne en externe ontwikkelingen werp je een blik op de toekomst en je ontwikkelt een visie. Voor jou is het helder waar je naartoe wilt met de organisatie.

Stap 1: Vorm je visie
Stap 2: Toon leiderschap
Stap 3: Meet je voortgang
Stap 4: Deel je visie met alle betrokkenen

2. Mens & Cultuur

Verandering gaat om mensen. Technologie is slechts een middel om zowel de persoonlijke als de teameffectiviteit te verbeteren. Dus geef je uitgebreid aandacht aan mens en cultuur als je verandert.

Stap 5: Creëer een digitale mindset
Stap 6: Maak jezelf een talentmagneet
Stap 7: Toon je uitvoeringskracht
Stap 8: Verbind je mensen met je organisatie

3. Organisatie & Innovatie

Met het derde kernkwadrant komen we bij de kern van digitaal transformeren. Uiteindelijk word je wendbaar en ben je in staat je businessmodel aan te passen wanneer dat nodig is.

Stap 9: Bereik de optimale klantbeleving
Stap 10: Blink uit in operationele efficiëntie
Stap 11: Vernieuw je model, producten en diensten
Stap 12: Maak je organisatie krachtig door IT

4. Digitalisering & Data

Dit vierde en laatste deel van het boek gaat specifiek over de technologische invulling van jouw digitale transformatie, waarbij data en informatie centraal staan. De rol van IT verandert namelijk.

Stap 13: Versterk je digitale operatie
Stap 14: Dwing veiligheid, privacy en continuïteit af
Stap 15: Baseer je organisatie op data en cijfers
Stap 16: Laat de digitale wereld je visie veranderen