Hoe deel je kennis in een organisatie die ‘een leven lang leren’ belangrijk vindt? En dan heb ik het ook over digitale geletterdheid, gezien de enorm versnelde digitalisering van de afgelopen periode. De wat grotere organisaties creëren daarvoor een eigen academie, waar zowel online als offline workshops, cursussen en trainingen worden aangeboden. Kleinere organisaties die wel dezelfde mogelijkheden willen aanbieden, maken gebruik van de diverse aanbieders van een all-in-one oplossing inclusief content. Toch heeft bijna 30% van de Nederlandse bedrijven met meer dan 200 werknemers geen concrete leerstrategie. Wat ontzettend jammer is, want het doet zoveel voor je medewerkers, organisatie en zelfs sector.
Een leven lang leren is niet alleen het aandachtsgebied van HR, maar een uitdaging voor de hele organisatie. Het vraagt om een concrete en bewuste invulling, wil je als persoon, organisatie en sector relevant blijven. Ik zie de volgende rolverdeling terug:
Verder heb je IT nodig om een digitaal leerplatform goed neer te zetten en marketing om de communicatie te verzorgen. Je ziet: om een leerstrategie op te zetten en tot een succes te maken, spelen meerdere betrokkenen een belangrijke rol.
Google ‘Learning Management System‘ (LMS) en je raakt al snel de weg kwijt in het oerwoud van aanbieders. Ga je direct met een selectie van leveranciers in gesprek? Dan weet ik zeker dat ze allemaal een digitaal en ontwikkelingsgedreven platform voor je kunnen ontwikkelen. Maar om tot de juiste keuze te komen, is het goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw visie is en welke doelstellingen en behoeften je hebt.
Daarnaast zijn de functionele verwachtingen van het platform essentieel om helder te hebben. Praat met voldoende medewerkers binnen je organisatie om erachter te komen wat ze willen, dan kun je eenvoudig de vereisten toetsen aan de oplossingen. Schets de architectuurplaat, hoe het er volgens jou uit moet komen te zien, voordat je naar een leverancier gaat. Dat scheelt beide partijen veel tijd voor en tijdens het proces.
De juiste keuze en invulling van een leerplatform bepaalt straks het succes van jouw leerstrategie. Wat is jouw stip op de horizon, hoe krijg je je medewerkers mee en welke tooling heb je nodig? Dat hoef je uiteraard niet alleen uit te zoeken. Een onafhankelijke blik helpt om jouw eigen organisatiewensen helder te krijgen en een duidelijke vraag neer te leggen bij een leverancier. Leren en ontwikkelen is in ieder geval onmisbaar om in te spelen op de veranderingen in de markt en je als persoon, organisatie en sector voor te bereiden op de toekomst.
Kan ik je helpen met jouw Leerplatform?
Neem contact op