Malindi, een historische stad aan de Keniaanse kust op zo’n 120 kilometer ten noorden van Mombasa, is voor velen bekend als een populaire toeristische bestemming. Maar slechts een klein deel van de lokale bevolking profiteert direct van deze economische activiteit. In omliggende gemeenschappen, zoals Mtangani, blijft de armoede groot en is de toegang tot kwalitatief onderwijs beperkt. Precies hier zet Stichting Mtangani zich in om via onderwijs een duurzame en positieve verandering teweeg te brengen. Ik mag daar, vanuit mijn bedrijf Ossewold.net, aan bijdragen.
De Recoye School, ondersteund door Stichting Mtangani (www.stichtingmtangani.nl), vormt al jaren een stabiele en veilige leeromgeving in Mtangani. Inmiddels ontvangen dagelijks meer dan 250 kinderen basisonderwijs van goede kwaliteit. Lokale docenten krijgen didactische begeleiding en ondersteuning vanuit Nederland, waardoor ze hun onderwijs continu kunnen verbeteren. Voor deze kinderen, afkomstig uit de allerarmste gezinnen, is de Recoye School niet alleen een plek om te leren lezen, schrijven en rekenen, maar ook een omgeving waarin hun zelfvertrouwen groeit en waarin ze worden aangemoedigd hun talenten te ontplooien.
Voor de jongsten bood de Recoye School al Pre-Primary 1 en 2 aan (voor 4- en 5-jarigen). Vanaf januari starten we bovendien met onderwijs voor 3-jarigen. Zo krijgen kinderen in Mtangani al op zeer jonge leeftijd de kans om te leren en zich te ontwikkelen, waardoor hun latere schoolloopbaan soepeler verloopt.
Na de basisschool wacht er zes jaar middelbaar onderwijs: drie jaar Junior (of Lower) Secondary en drie jaar Upper Secondary. De Recoye School heeft nu de mogelijkheid om de eerste drie jaar van de middelbare school aan te bieden: Grade 7, 8 en 9. Daarna stromen de leerlingen door naar een andere school om de bovenbouw (Upper Secondary) af te ronden. Dankzij deze extra onderwijsjaren op de Recoye School krijgen jongeren een stevigere basis, zodat zij beter zijn voorbereid op het vervolgonderwijs en kansrijker doorstromen naar goede middelbare scholen, beroepsopleidingen of zelfs universitaire studies.
Vanaf het komende schooljaar breidt Stichting Mtangani het onderwijsaanbod uit met een praktijkgerichte salon/workshop. Daarin kunnen leerlingen en afgestudeerden praktische vaardigheden opdoen in onder andere kapperswerk, schoonheidsverzorging en naaivaardigheid. Hiermee bouwen zij niet alleen een vakkennis op die direct toepasbaar is, maar maken ze ook kans op een zelfstandig bestaan als vakman of -vrouw. Dit zorgt voor een stevige impuls in de lokale economie, omdat de inwoners van Mtangani voortaan in hun eigen buurt terechtkunnen voor deze diensten.
Mijn betrokkenheid bij Stichting Mtangani en de Recoye School is geen toeval. Met mijn bedrijf, Ossewold.net (www.ossewold.net), richt ik mij op advies, projectbegeleiding en ondersteuning rond digitale veiligheid én vaardigheid binnen het onderwijs. De kernwaarden “kennis – passie – groei” staan hierbij centraal. Door kennis in te brengen, met passie te werken aan duurzame verbeteringen en altijd te mikken op groei – van leerlingen, docenten én onderwijsorganisaties – sluit mijn inzet perfect aan op wat Stichting Mtangani nastreeft, zo ver hier vandaan.
De samenwerking tussen Stichting Mtangani, individuele sponsoren en bedrijven als het mijne laat zien hoe onderwijs, als strategische investering in mensen, kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Door van jongs af aan te investeren in peuter-, kleuter- en vervolgens basisschoolonderwijs, en daar nu ook de eerste drie jaren van de middelbare school aan toe te voegen, ontstaat een doorgaande leerlijn die jonge mensen in Mtangani een echt toekomstperspectief biedt.
In Mtangani, ooit een plek waar onderwijs zelden verder ging dan een paar schooljaren, is nu een voorbeeld van hoe visie, kennis, passie en groei hand in hand kunnen gaan. Dit inspirerende model bewijst dat blijvende verandering mogelijk is. Met elke leerling die doorgroeit, met elke vakman of -vrouw die in de nieuwe salon aan het werk gaat, en met elke stap in de richting van een zelfstandig bestaan, wordt steeds duidelijker dat onderwijs de sleutel is tot duurzame vooruitgang – in Mtangani, Malindi en ver daarbuiten.
Het idee dat in de toekomst misschien een oud-leerling als leerkracht of schoolleider de activiteiten van de Recoye School over kan nemen, stemt me bijzonder hoopvol. En aan die droom draag ik dan ook graag mijn steentje bij. Nog vele jaren.
Op www.stichtingmtangani.nl kun je eenvoudig bijdragen aan beter onderwijs in Mtangani.
Je kunt een eenmalige donatie doen, maandelijks donateur worden voor structurele steun, of een leerling sponsoren, zodat één kind van basis- tot vervolgonderwijs kan groeien. Ook kun je een klas of project sponsoren, waarmee je investeert in leermiddelen, docentenbegeleiding of praktijkruimtes.
Omdat Stichting Mtangani een ANBI-status heeft, zijn donaties in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Zo maak je niet alleen een verschil in Mtangani, maar haal je zelf ook voordeel uit je gift.