Mijn Blog
Nieuws20 januari 2020

Het grootste struikelblok bij digitale transformatie

Door Paul Ossewold

Naast het ontbreken van goede IT-systemen en digitale vaardigheden, zijn culturele problemen vaak het grootste struikelblok bij een digitale transformatie. Laatst las ik een artikel waarin stond dat veel organisaties ernaar streven om innovaties bij te houden, maar dat dan ook je bedrijfscultuur moet veranderen. En dat CIO’s daarin een belangrijke rol spelen. Als digitaal adviseur ben ik nauw betrokken bij verandermanagement. Ik geef je graag zeven tips om mens en cultuur mee te nemen bij een digitale transformatie.


7 tips om mens, cultuur en leiderschap bij elkaar te brengen:


1. Zet je visie op (het digitale) papier.

Jouw droom wordt een doel, zodra je hem opschrijft.” Waar wil je als management naartoe werken met jouw organisatie? Waar staan jullie over tien jaar? Welke projecten en strategieën komen hieruit voort? Werk naar een end state toe en betrek vooral je medewerkers. Je zult zien dat zij hier met enthousiasme aan mee willen werken!

2. Maak je doelen concreet.

Jouw Key Performance Indicators (KPI’s) helpen je veranderingen te analyseren en meetbaar te maken. Bij een digitale transformatie kun je zo op basis van data de juiste beslissingen nemen en bijsturen in het project waar dat nodig is. Heb jij al die data-gedreven IT-afdeling?

3. Wees een rolmodel voor je medewerkers.

Toon je medewerkers dat je zelf digitaal vaardig bent, wat het je oplevert én dat het leuk is! Steun je medewerkers die mee veranderen in de organisatie en beloon ze voor hun nieuw aangeleerde digitale vaardigheden. Met jouw leiderschapsstijl kun je vooroplopen en inspireren.

4. Stimuleer samenwerking.

In een digitale transformatie is een open cultuur van onmisbaar belang. Stimuleer daarom medewerkers om samen te werken, zowel horizontaal als verticaal. Het helpt om die silo’s en de hiërarchische structuur te doorbreken. Je kunt mensen met verschillende functies mixen in (zelfsturende) teams en deze teams per project anders samenstellen. Veranderen doe je samen!

5. Experimenteer en maak fouten.

Bij een digitale transformatie kan (en hoeft!) niet alles in één keer goed te gaan. Medewerkers gaan experimenteren en fouten (mogen) maken. Hoe waardevol is het als je medewerkers met goede ideeën komen? Geef ze de tijd, ruimte en het vertrouwen om die nieuwe ideeën in de praktijk te brengen.

6. Haal digitale voortrekkers binnen.

En dan doel ik op de early adopters met een digitale mindset. Die de silo’s niet eens herkennen en over culturele barrières heen stappen. Of durf te investeren en huur digitale aanjagers in. Zij betrekken je medewerkers bij de organisatieveranderingen. Je zult zien dat je zo snel een brug slaat tussen de IT-afdeling en de rest van de organisatie.

7. Begin vandaag!

Kleine veranderingen werken meteen door in de gehele organisatie. Begin bijvoorbeeld met een kleine, gemotiveerde gebruikersgroep en gebruik dit team om snelle overwinningen en resultaten te presenteren. Maak van hen je digitale ambassadeurs.

Sámen naar een digitale transformatie!

Het belangrijkste is om die brug te slaan tussen het management, IT en je medewerkers. Toon leiderschap, visie en stel doelen. Overtuig, enthousiasmeer, begeleid, motiveer en inspireer je medewerkers. Zo betrek je hen bij een digitale (en culturele) transformatie!