Mijn Blog
Nieuws27 september 2019

De energie van netwerken …

Door Paul Ossewold

Ik had vandaag een inspirerend energie-gevend netwerkgesprek met Pieter Dols.
De kern van het gesprek: Steeds meer digitaal advies beweegt zich naar organisatie, medewerkers, verandermanagement en adoptie van digitalisering: kortom “De mens centraal”. Digitalisering moet immers van de medewerkers zelf komen, daar ligt de kern van het succes.

De voorbeelden van succesvolle transformaties wijzen daar ook op: daar waar de medewerker de digitalisering en mogelijkheden ervan intrinsiek omarmt, gaat de verandering sneller. 

Maar … die medewerkers moeten daartoe wel in staat zijn.

Zolang er grote verschillen bestaan in digitale geletterdheid en digitale vaardigheden binnen een organisatie, zal de veranderingsgezindheid die bij digitalisering hoort ook maar mondjesmaat tot stand komen.

Hoe kunnen we medewerkers digitaal mondiger maken, ze het vertrouwen geven dat digitalisering geen ICT-feestje is, maar hun feestje? Hoe kunnen we de HR-afdelingen eigenaar maken van dit gedeelte van de digitalisering? 

Is er een platform of netwerk waar digitale geletterdheid en vaardigheden aangeboden kunnen worden op een manier die aansluit bij de medewerker en niet zozeer bedacht is vanuit een uitgever of ICT-er? 

Zijn alle vooruitstrevende meedenkers die weten dat de mens het belangrijkste onderdeel is van de organisatieverandering samen misschien in staat om die kloof te dichten tussen willen en kunnen, tussen ICT(-middelen) en organisatie, tussen “maar zo hebben we het altijd gedaan” en “de magie ligt buiten je eigen comfort zone”?

Ik zou hier graag verder over willen sparren: 

Hier ligt volgens mij een kans om echt vooruit te komen: ICT moet weg bij ICT, digitalisering moet naar het hart en brein van de organisatie, digitalisering is echt van iedereen.

Bedankt Pieter. Door jouw gedachten in combinatie met anderen die ik eerder sprak (Adrienne Wempe, Vincent Veenbrink bijvoorbeeld) kriebelt het … welke vorm kunnen of willen we hieraan geven?